Skandináv életérzés a játszóházakban

Mindig tudtuk, hogy a skandináv mentalitás nagyban különbözik a kelet-európaitól. Ez sok mindennek köszönhető: földrajzi fekvés, államrendszer, politika, gazdaság, stb… Februárban megtapasztalhattam, hogy mit is jelent ez a különbség a játszóházak esetében. Bár a valóságban két játszóházat látogattunk meg (Malmőben és Koppenhágában), a házigazdánk elmondása szerint az ehhez hasonló játszóházak nem mennek ritkaságszámba a skandináv régióban. Én hiszek neki, hiszen több mint 20 éve foglalkozik játszóház építéssel, és az SPI Global Play részesedése a skandináv játszóházpiacon több mint 90%. Nem mellesleg mi is az SPI termékeit forgalmazzuk, így ha ezek a játszóházak Magyarországon lettek volna, akkor többes szám harmadik személy helyett többes szám első személyben íródott volna a cikk.
:)

1. Koncepció
Mindig valamely koncepció mentén építik fel az egész játszóházat. A Busfabriken játszóházakba való belépéskor számunkra is egyértelművé volt, hogy egyazon játszóház-lánchoz tartozik mindkét szórakoztató központ. A megrendelő célja egy olyan nagy alapterület játszóház létrehozása volt, amely minél több aktivitást tartalmaz, látványos elemekkel, 3D figurákkal. A struktúra nagyon tagolt, és az egyes nagyobb egységeket hidak, kötélhidak kötik össze.

2. Nagyság
A magyar játszóházakhoz képest az ottani játszóházak gigantikus méretűek. Egy egész napot is el lehet itt tölteni, ha a gyermek minden aktivitást ki szeretne próbálni. Arról nem is beszélve, ha nem tud elszakadni valamelyik játéktól, mint ahogy tette ezt Koppenhágában egy gyermeki lélek – én. A csúszógumis csúszda magával ragadott – és nem mellékesen megerősítette bennem a karbantartás fontosságát. A malmöi játszóházban ugyanis nem figyeltek oda a csúszófelület szilikonozására, így a gumik alig csúsztak: Azt hittem, soha nem érek le. A koppenhágai játszóházban azonban olyan gyorsan száguldottam lefelé, hogy a kanyarokat a pálya legszélén sikerült bevenni. Ezek után én sem hagyhattam ki a második kört… és még a főnököm is türelmes várt.
:)

3. Külsőségek
Nagyon fontos számukra, hogy a játszóház ütős legyen. Nem sajnálják a pénzt a külcsínre. Nagyon sok 3D design elemet építenek be, hogy az ember szája tátva maradjon, ha belép. Mi nem akartunk hinni a fülünknek, amikor beléptünk: tigrisüvöltés fogadott… az üvöltéshez természetesen egy élethű tigris is tartozott, amely mozgatta a fejét és a farkát. De találkoztunk zsiráffal, elefánttal, orrszarvúval, oroszlánnal. De volt egy furcsa, banánon üldögélő kis majom és önmagát lekecsapozó hotdog is, amelyekkel – bevallom – már nem igazán tudtam mit kezdeni… Tény azonban, hogy látványos volt.

4. Aktivitások
Törekednek arra, hogy sokféle játékélmény legyen a játszóházban, minden újdonságot beépítenek. Itt a legkisebbeknek is több területen építenek fel egy egész várost, hogy számukra se váljon  unalmassá a játszóház. Még a mi szakmai múltunkkal is találtunk olyan játékot, amelyet nem láttunk korábban sehol. Számunkra is tartogatott “meglepetéseket” a sötét barlanglabirintus, ahol egy sötét “barlangban” végighaladva néhány figura szolgáltat némi fényt… és aktivitást. De nagyszerű élmény volt ugrálni a “nagylabda trambulinon” és tetszett a totyogókban elhelyezett lufilebegtető struktúra is.

5. Születésnap
Ha születésnapi partiról van szó, akkor valószínűleg az első szóba jöhető helyszín a játszóház. Bár ez így nem hangzott el, mégsem tudok másra gondolni, amikor 6-10 születésnapi helyiség működik hétvégeken teljes kihasználtsággal. Több fajta programcsomag választható és még arra is figyelnek, hogy minden születésnapos megtalálja azt a környezetet az ünnepléshez, melyben jól érzi magát. Külön öltözőt biztosítanak az egyes termekhez és a szülinapos a játszóháztól is ajándékot kap.

6. Hozzáállás
Miután a megrendelők már az előkészítés, tervezés fázisában is energiájuk nagy részét az üzemeltetésre, nyitásra szeretnék fordítani, ezért többnyire kulcsrakészen rendelik meg a játszóházat. Az általunk meglátogatott játszóházakban is a födémáttörésektől kezdve, a burkolásokon és festésen át, a konyha kialakításán és berendezésén keresztül egészen a játszóházi aktivitások kialakításáig mindent az SPI Global Play valósított meg. A megrendelő már a projekt kezdetekor a marketingre, az alkalmazottak felvételére, az üzemeltetés szervezésre tudott koncentrálni, így a játszóház a nyitáskor már 100 %-ban működött, nem volt átmeneti fél év, hanem az első napoktól kezdve kígyózó sorok álltak a bejáratnál.

És mi a konklúzió? Hogy a két régió közötti különbségek jelen vannak a játszóházak piacán is, azonban ezen a területen a különbség – azt gondolom – sokkal könnyebben eltüntethető, mint a cikk elején említett területeken. Szeretnénk, ha a termékeinkkel, szemléletünkkel egyre több ilyen játszóház kialakításában vehetnénk részt, ha pár év múlva már nem jelentene plusz élményt meglátogatni egy svéd játszóházat.

2017-09-20T20:27:09+00:00